9 Makanan Yang Baik Untuk Pesakit Bacaan Platelet Rendah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه1. BUAH DELIMA

Buah Delima sangat berguna untuk rawatan platelet rendah. Isinya yang kaya dengan warna merah adalah bukti kepada kandungan besi yang tinggi didalamnya. Buah delima boleh membantu menangani pengurangan platelet dalam darah. Buah ini boleh dimakan mentah atau dalam bentuk jus. Buah ini juga kaya dengan vitamin untuk membantu anda mengekalkan tahap tenaga yang stabil walaupun mempunyai platelet darah rendah.


2. SUSU 

Susu mempunyai kandungan kalsium yang tinggi, yang boleh membantu badan anda menjana semula bilangan platelet. Kandungan kalsium berfungsi bersama-sama dengan Vitamin K dan fibrinogen protein susu. Ini adalah untuk meningkatkan bilangan platelet anda dan meningkatkan keupayaan darah untuk membentuk gumpalan. Kekurangan kalsium boleh menyebabkan badan anda mengambil masa yang lebih lama semasa proses pembekuan darah, terutamanya apabila berurusan dengan pendarahan yang berlebihan. Selain daripada susu, anda juga boleh mengambil keju, yogurt dan produk tenusu organik untuk mengekalkan tahap kalsium kadar yang optimum.


3. PROTEIN TANPA LEMAK

Protein tanpa lemak adalah sumber terbaik zink dan Vitamin B12. Nutrien ini penting untuk membalikkan kesan thrombocytopenia. Sekiranya platelet berkurangan dalam badan, anda perlu beralih kepada diet yang mengandungi protein tanpa lemak seperti ayam belanda, ayam dan ikan. Tiram juga dikenali sebagai sumber yang tinggi untuk zink dan perlu dimasukkan dalam pelan diet untuk meningkatkan pengeluaran platelet.


4. MAKANAN YANG KAYA DENGAN VITAMIN K 

Makanan berkalori tinggi dicadangkan untuk pengeluaran platlet darah yang ideal. Vitamin K ialah bahan yang diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan sel pada tahap yang optimum di dalam badan. Platelet bertahan sehingga 10 hari sahaja di mana kuantiti platelet yang sihat perlu sentiasa dihasilkan untuk menggantikan jumlah yang hilang dalam badan. Telur, hati dan kale merupakan sumber Vitamin K terbaik untuk anda.


5. MAKANAN YANG KAYA DENGAN FOLAT

Kekurangan folat yang teruk di dalam badan boleh menyebabkan pengurangan platelet darah. Untuk mengatasinya, anda perlu mengambil diet yang mengandungi makanan yang kaya folat. Vitamin B9 atau folat adalah sangat penting untuk pembahagian sel yang sihat di dalam badan yang boleh menjadi faktor bermanfaat dalam rawatan untuk kiraan platelet yang rendah. Individu dewasa yang sihat perlu mengambil sekurang-kurangnya 400 mg folat setiap hari sebagai sebahagian daripada diet mereka. Sesetengah makanan yang kaya folat termasuk asparagus, jus oren, bayam dan bijirin diperkaya.


6. MINYAK IKAN ATAU MINYAK FLAXSEED

Pengambilan sama ada minyak ikan atau minyak flaxseed boleh membantu anda menguatkan sistem imun anda. Ia adalah jauh rendah platelet darah pendekatan rawatan yang penting yang membantu memerangi kecenderungan badan untuk mengelirukan dan menyerang diri sendiri, termasuk platelet. Banyak gangguan autoimun adalah punca utama thrombocytopenia atau kiraan platelet yang rendah. Minyak ini juga membantu dalam mengurangkan keradangan dalam badan serta memperbaiki peredaran darah ke seluruh badan. Anda perlu mengambil sikap berhati-hati dengan pengambilan minyak ikan dan flaxseed kerana ia mungkin bertindak sebagai pencair darah.


7. MAKANAN YANG KAYA DENGAN VITAMIN A

Vitamin A adalah penting untuk pengeluaran platelet sihat. Nutrien ini juga penting untuk pembentukan protein dalam badan. Protein yang sihat membantu dalam proses pembahagian sel dan pertumbuhan. Individu dengan platelet rendah penting untuk mengambil makanan yang kaya dengan Vitamin A untuk mengekalkan fungsi badan yang normal. Sesetengah makanan ideal yang tergolong dalam kumpulan ini adalah lobak merah, labu, kale dan kentang manis.


8. KLOROFIL DARI GANDUM

Klorofil mempunyai struktur molekul yang amat serupa dengan hemoglobin. Lagipun, klorofil pada asasnya dikenali sebagai darah tumbuh-tumbuhan. Nutrien ini mempunyai kesan yang kuat dalam pengeluaran darah keseluruhan dan peningkatan kiraan platelet dalam badan. Jus Daun Gandum terdiri daripada lebih 70% klorofil dan ia adalah salah satu sumber terbaik untuk nutrien.


9. DIET MAKROBIOTIK 

Berdasarkan kajian berterusan terhadap keperluan pemakanan untuk badan bersama-sama dengan kajian mengenai corak platelet atau pengeluaran thrombocyte, Platelet Disorder Support Association mencadangkan diet anti-radang untuk tingkatkan platlet darah. Diet ini boleh membantu mengoptimumkan pengeluaran darah. Diet ini mengesyorkan penggunaan yang konsisten bijirin penuh, sayur-sayuran dan kacang organik. Ia juga mencadangkan pengurangan pengambilan protein haiwan kecuali ikan dan keju semulajadi dan yogurt berkualiti tinggi. Diet ini juga mencadangkan untukmengelakkan unsur-unsur makanan tertentu yang mengandungi aspartame, alkohol, limau pahit, kuinina, air tonik dan peria.


Jangan Lupa Follow Saya Untuk Updates Terkini. Moga bermanfaat. 
👉 Join Telegram Channel : https://t.me/mohdnoorshawal 

اللهم صل على محمد وآل محمد
(Allahumma salli 'ala Muhammad wa ali Muhammad)
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
(SubhanAllahi wa biHamdihi, SubhanAllahil adzim)
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد ان لا إله إلا أنت أستغفرك وآتوب إليك
(Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaailaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika)

Post a Comment

0 Comments