5 Punca Sakit Kepala Dan 12 Cara Mengatasinya

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Sakit kepala adalah berpunca dari saluran darah dan sel-sel saraf. Sel-sel saraf terdapat diseluruh badan. Apabila sel saraf ini dibangkitkan maka rasa sakit akan dialami. Kesakitan berlaku akibat kerosakan tisu.  Bila banyak tisu rosak maka rasa sakitnya akan lebih teruk. Bagi mengubati sakit kepala seeloknya mengubati punca sakit terlebih dahulu. Sekiranya terlalu kerap mungkin menandakan sakit barah otak.

1. Punca Dari Pakaian
Pakaian yang tidak sesuai seperti terlalu ketat di bahagian pinggang boleh menyebabkan pening kepala, begitu juga dengan bauan atau minyak wangi yang keterlaluan

2. Punca Dari Cahaya
Anda boleh mendapat sakit kepala sekiranya anda duduk bertentangan dengan sumber cahaya yang terang

3. Punca Dari Mata
Mata yang kabur dan kelabu bila melihat sesuatu dengan merenung boleh menyebabkan sakit kepala, begitu juga dengan cermin mata yang tidak sesuai kuasanya dan cermin yang kotor boleh menyebabkan sakit kepala

4. Punca Dari Penyakit
Penyakit-penyakit seperti barah, migrain, Denggi, kencing manis, dan sebagainya boleh menyebabkan sakit kepala.

5. Punca Dari Kepala
Otak yang bercelaru dengan fikiran yang tak menentu juga boleh menyebabkan sakit kepala


Diantara Cara mengatasinya :

1) Pastikan mandi pada waktu pagi (tidak dapat dinafikan ada orang yang suka skip mandi pada waktu tertentu), tidak elok begitu kerana walaupun sehari skip ia dapat merosakkan rambut lamanya

2) Bagi yang muslimat, sebelum bertudung, pastikan rambut benar benar kering barulah memakai tudung (terutama bagi wanita yang perlu memakai tudung 5 jam ke atas ) . Keadaan ini bagi menggelakkan masalah pada kulit kepala (kelemumur @ daki) yang ada di kepala yang menyebabkan kepada masalah masalah rambut

3) Sikat rambut anda setelah rambut anda kering. Jangan sikat rambut anda ketika basah ia boleh menyebabkan lebih banyak rambut gugur .

4) Pastikan topi/songkok/kopiah/telekung/anak tudung/tudung yang di pakai bersih, sekurangnya di basuh 2 kali - 3 kali dalam seminggu walaupun kotoran tidak kelihatan padanya.

5) Pilih syampoo yang bersesuai,

6) Elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama (bagi yang terdedah kpd sinaran matahari)

7) Pemakanan. Pengambilan mkanan berminyak, bergaram berlebihan menyebabkan kepada masalah rambut gugur, kebotakan rambut dan lain lain. Kurangkan mengambil makanan bergaram, ajinomoto, berminyak. Lebihkan pengambilan buah buahan, sayuran hijau yang segar.

8) Elakkan sikat rambut terlalu kerap

9) Lebih elok biarkan rambut kering dengan sendiri berbanding menggunakan hair dryer

10) Bagi rambut kering yang rosak, digalakkan menggunakan minyak rambut bagi membaiki rambut yang rosak, sebaliknya bagi rambut yang terlalu berminyak di galakkan menggunakan syampoo kawalan minyak.

11) Pemilihan sikat rambut yang sesuai, pastikan gigi sikat jarang bagi yang berambut lebat.

12) Pastikan memotong rambut secara berjadual ( bagi menggelakkan berat rambut tidak dapat di tampung oleh badan) keadaan ini menyebabkan rambut gugur .

Jangan Lupa Follow Saya Di Platform Lain. Moga bermanfaat. 
👉 Join Telegram Channel : https://t.me/mohdnoorshawal 

Post a Comment

0 Comments