Telefon Pintar Anda Set Ori ke Set AP ?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهJadi anda baru mendapat telefon baru, tetapi adakah ianya set ORI atau AP? Dan adakah anda tahu bagaimana untuk memeriksa sama ada produk yang sah dengan pensijilan yang betul oleh SIRIM? Bunyi agak rumit bagi mereka yang dah biasa dengan istilah ini, tetapi tak perlu risau, itu sebabnya kami mempunyai artikel ini untuk membantu anda menentukan sama ada telefon anda telah melalui pensijilan yang betul atau tidak. 1. Download Aplikasi "Check Your Label"

  Pertama, download aplikasi "Check Your Label" secara percuma dari Google Play Store atau Apple Store. Selepas anda selesai download, anda boleh pergi terus ke IMEI dan klik "Check My IMEI". 2. Langkah Seterusnya, Semak sama ada ia telah mendapat pensijilan atau tidak

  Dari sini, hanya akan terjadi dua keadaan - sama ada ia menunjukkan pensijilan oleh SIRIM atau amaran bahawa produk anda mungkin tidak selamat. Jika telefon anda mempunyai label peringatan, itu tidak bermakna ia tidak selamat digunakan atau sesuatu.

  Kita boleh menganggap 99.99% daripada telefon pintar AP biasanya tidak mempunyai pensijilan SIRIM, kerana kami telah menguji beberapa telefon AP tanpa keputusan yang ditemui manakala set asalnya baik-baik saja.
  Iphone Yang Telah Mendapat Pensijilan

  Telefon Android Yang Telah Mendapat Pesnijilan

  Keadaan Tiada Pensijilan Pada Telefon Pintar Anda

Apakah Beza Set Ori dan Set AP?

Sebaik-baiknya, semua telefon pintar perlu didaftarkan dan diperakui oleh SIRIM, tetapi kerana kekangan masa dan kos penjimatan, kebanyakan set AP akan diabaikan. Inilah sebabnya mengapa set AP biasanya lebih murah daripada set asal, tetapi sekali lagi, ini memberikan pengecualian kebebasan pada harga yang sepatutnya. Terdapat juga risiko mendapatkan satu yang bertentangan dengan set ORI (hanya beberapa, tidak semua). Untuk satu, anda tidak mungkin mengetahui sama ada peranti itu adalah model baru atau diperbaharui yang kelihatan "baru" yang lebih dikenali sebagai refurbished.

Kawasan Terkunci atau Region Lock  juga mungkin akan berlaku kerana peranti tidak boleh digunakan dengan pembekal telco tertentu, juga menuntut warranty mungkin menjadi masalah walaupun pengedar lokal mempunyai versi mereka sendiri (yang biasanya 12 bulan), sedangkan waranti ORI adalah oleh pengilang lokal atau Waranti jenama Malaysia rasmi. Ia juga penting untuk perhatikan set AP tidak selalu ditakdirkan untuk "mati" selepas beberapa bulan (lol).

Dengan cara ini, jika anda mendapat telefon pintar anda dari telco tempatan (Digi, Maxis, Celcom, U Mobile), atau kedai rasmi seperti Samsung, Huawei, dan sebagainya. Ini sangat mungkin bahawa produk adalah set asal, tetapi tidak mustahil. Jadi lebih baik berjaga-jaga sebelum terkena dengan periksa menggunakan kaedah di atas.

Technave ]

Post a Comment

1 Comments

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)