Top 5 Smartphone Dengan Bateri Yang Besar Di Malaysia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Penat asyik bawa powerbank je gi mana-mana? Dan tidakkah anda benci juga apabila anda terlupa bawa powerbank tu atau kabel usb? Oleh kerana penggunaan streaming dan game di peranti terus meningkat, keperluan untuk mempunyai mAh bateri yang tinggi dalam telefon pintar adalah kriteria yang terpenting untuk rakyat Malaysia. Jika anda sedang mencari telefon pintar dengan bateri mAh yang tinggi tersebut, anda telah datang ke tempat yang betul. Berikut adalah 5 telefon pintar kami yang terbaik dengan bateri besar yang boleh anda perolehi di Malaysia. 1. ASUS ZenFone 3 Zoom  ASUS - ZenFone 3 Zoom (ZE553KL), yang menawarkan bateri 5000mAh, peranti ini boleh bertahan sehingga 5 hari jika seseorang tidak menggunakan dual pixel dual kamera belakang, asyik main game, atau menggunakan media sosial dengan kerap.

  Harga telefon ini juga berpatutan pada harga RM1888 (RRP adalah RM2099) menjadikannya salah satu smartphone most-wanted terbaik di luar sana. Selain itu, kamera juga dilengkapi dengan Penstabilan Imej Optik (OIS, Penstabilan Imej Elektronik (EIS), zoom 12x (5x zoom dalam mod rakaman video) dan rakaman video 4K. Smartphone sempurna untuk fotographer dan videographers.

 2. Samsung Galaxy A9 Pro  Seterusnya, Samsung juga mempunyai sesuatu yang disimpan untuk rakyat Malaysia. Galaxy A9 Pro (2016) juga dilengkapi dengan pek bateri 5000mAh dan ia berharga RM1999 secara rasmi. Phablet ini direka untuk mereka yang mahukan ciri-ciri teknologi tinggi, ia mempunyai paparan Super AMOLED FHD 6 inci dengan kaca 2.5D untuk depan dan belakang, dengan kamera belakang 16MP (OIS), kamera hadapan 8MP, pengecasan pantas, lebih banyak ruang memory daripada 4GB RAM dan 32GB ROM (dengan external memory microsd sehingga 256GB).

  Keseluruhan ciri-ciri teknologi ini diklasifikasikan sebagai pertengahan atau mid-range, tetapi ia masih merupakan telefon yang tahan lama kerana ia dapat bertahan sehingga satu setengah hari untuk heavy users. Ini menjadikannya sempurna untuk mereka yang suka menonton filem di smartphone atau mereka yang kerap menonton video.

 3. Lenovo P2  Ok, mungkin 5000 mAh tidak cukup untuk anda. Nah, Lenovo menyediakan lebih lagi untuk anda. Memperkenalkan Lenovo P2, telefon pintar ini mempunyai bateri 5100 mAh dan dikatakan bateri boleh bertahan sehingga 3 hari dalam penggunaan biasa. Di samping itu, pengecasan bateri selama 15 minit sahaja boleh memberikan jangka hayat sehingga 10 jam, terima kasih kepada 24W rapid-charger.

  Dengan harga RM1299, telefon pintar mid-range ini mempunyai Snapdragon 625, 4GB RAM, storage 32GB (dengan external memory sehingga 128GB), paparan FHD Super AMOLED 5.5 inci, sensor kamera Sony IMX258 13MP dan mempunyai aplikasi mudah alih seperti Skype, Evernote, McAfee Security dan lain-lain.

 4. Oukitel K6000 Plus  Jika anda pernah mendengar 'Oukitel', anda juga sepatutnya tahu Oukitel ini popular dengan saiz bateri yang besar. Tetapi adakah anda juga tahu bahawa Oukitel sudah ada di Malaysia? Mereka mengeluarkan beberapa telefon pada bulan Mac lepas dan yang anda boleh dapatkan adalah K6000 Plus.

  Seperti namanya, ia membawa bateri 6080 mAh dan ini sebenarnya menjadikannya smartphone yang agak tebal daripada smartphone biasa. Juga sebagai telefon kelas pertengahan atau mid-range, ia dilengkapi dengan Android 7.0 Nougat, dengan MediaTek 6750T, 4GB RAM, storage 64GB (dengan external memory sehingga 128GB), paparan LTPS 5.5-inci, kamera belakang Sony IMX298 16MP dan kamera depan dengan 8MP. Semua kelengkapan teknologi ini boleh didapati dengan harga RM999 sahaja.

 5. Xiaomi Mi Max  Akhir sekali, Xiaomi Mi Max mempunyai panel terbesar di kalangan smartphone di sini dengan paparan 6.44 inci. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dikatakan sama untuk bateri kerana ia hanya 4850 mAh (masih besar baterinya kan). Spesifikasi pada telefon pintar ini bukan calang-calang juga, kerana kamera mempunyai auto pengesanan fasa dalam kamera utamanya dengan 16MP, dengan processor Snapdragon 650, 3GB RAM dan 32GB ROM (memori tambahan sehingga 128GB) dan sensor cap jari pantas di bahagian depan smartphone.


Post a Comment

0 Comments