7 Khasiat Kayu Manis

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
1.‎ Anti-Pembekuan Darah (Platelet)


Cinnamal dehyde atau “cinnamical dehyde”, adalah salah satu jenis pati ‎minyak esential yang terkandung di dalam kulit kayu manis. Minyak ini adalah anti-pembekuan darah.Beberapa ujikaji sains mendapati bahawa pati minyak esential "cinnamal dehyde" adalah bahan aktif yang dapat ‎ menahan darah dari menjadi “platelet”, iaitu pekat, membeku dan bertompok ‎di dalam pembuluh darah. Platelet, sekiranya terlalu banyak di dalam saluran ‎darah, akan mengganggu kelancaran aliran darah.


Permakanan kulit/serbuk kayu manis dalam kadar yang sederhana setiap hari dapat melancarkan aliran darah di ‎dalam tubuh dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan jantung. 

Aliran darah yang lancar di dalam tubuh adalah penting untuk menghindar dari komplikasi ‎saluran darah ke jantung (arteri dan vein) dan juga mengelaki dari serangan jantung.

Satu lagi unsur minyak yang terkandung di dalam kulit kayu manis ialah “coumarin”. Coumarin ‎juga anti-platelet. ‎ Dalam suasana dharurat, seperti kecederaan kepada mana-mana bahagian tubuh terutamanya pada ‎kulit, pembentukan platelet adalah penting sebagai satu cara tindakbalas semulajadi/alami dari ‎tubuh untuk menghentikan pendarahan. Sebaliknya jika darah menjadi terlalu cair, apabila ‎berlaku pendarahan, akan menjadi bahaya kerana pendarahan tidak dapat dihentikan. ‎

Justru, permakanan kulit/serbuk kayu manis yang berlebihan adalah tidak digalakkan !!! ‎

2.‎ Anti-Microb 

Minyak esential kayu manis sangat berkesan sebagai anti-‎mikrob, iaitu anti-bakteria dan anti-kulat. ‎Minyak ini boleh digunakan sebagai ‎penghapus kuman sepertimana anti-septik yang digunakan di hospital. ‎

Minyak ini berkesan menghalang pertumbuhan dan pembiakan, sekaligus menghapus kulat “candida ‎albicans” yang sering mendatangkan masalah kepada kesihatan. Kulat “candida ‎albicans” adalah penyebab jangkitan pada kulit, rongga mulut, penyakit keputihan pada alat ‎kelamin wanita, gatal-gatal pada alat kelamin lelaki, keradangan pada bahagian sudut paha, tangan, jari-jemari dan ‎dubur.


Satu kajian yang dilakukan oleh University of Illinois, Chicago ‎menunjukkan bahawa dengan mengunyah chewing-gum perisa kayu manis berkesan sebagai anti-‎bakteria di dalam mulut dan menghentikan mulut dari berbau. Kesan yang sama berlaku apabila ‎menggunakan ubat gigi perisa kayu manis. ‎

Kulat “candida ‎albicans” juga adalah antara penyebab kepada pencemaran makanan. Makanan yang tercemar cepat menjadi basi. Penggunaan beberapa titis minyak pati kayu manis ke dalam makanan dapat melindungi makanan tersebut dari dicemari oleh bakteria dan ‎kulat.

Nilai-nilai anti-mikrob yang terdapat di dalam rempah kayu manis juga dapat digunakan ‎sebagai bahan pengawet makanan.

Menurut satu kajian, yang disiarkan dalam jurnal “ the International Journal of Food Microbiology” pada Ogos 2003, bahawa dengan beberapa titis minyak pati kayu manis ke dalam bubur lobak merah, kemudian di simpan ke dalam peti sejuk, ‎dapat menghalang pemcemaran mikrob selama 60 hari. ‎Rasa bubur juga menjadi lebih enak apabila di makan. Bubur lobak merah yang tidak di titis ‎dengan minyak pati kayu manis, menunjukkan bakteria "pathogenic b. cereus" terus membiak meskipun dalam suasana suhu ‎yang dingin. ‎

3.‎ Anti-Oksidan 

Kulit kayu manis mengandungi nilai-nilai anti-oksidan yang sangat tinggi (nilai ORAC “Oxygen radical ‎absorbance capacity” pada kulit kayu manis ialah 267536 TE "trolox equivalents"), bererti melebihi ‎beberapa ratus kali ganda dari epal umpamanya. Dan jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan halia, buah pala, vanilla, ‎pengawet makanan BHA (butylated hydroxyanisole), BHT (butylated hydroxytoluene), and propyl gallate. ‎Nilai-nilai anti-oksidan adalah penting untuk mengawal ketularan radikal bebas (sel-sel tidak sempurna) ‎yang sentiasa mengancam sel-sel tubuh yang sempurna.


Radial bebas, apabila menular, boleh merosakkan sel-sel, tisu-tisu dan otot-otot. Penyebab timbulnya berbagai jenis penyakit kepada tubuh, menjadikan penyakit-penyakit yang sedang dihidapi semakin parah; seperti penyakit jantung, infeksi, tumor, kanser, penyakit mata (seperti katarak dan ‎glukoma), penyakit kulit (seperti alergi dan dermatitis) dan lain-lain lagi. Radikal bebas juga mempercepatkan ‎proses penuaan. ‎

Tubuh memiliki sistem pertahanan yang bertindak secara semulajadi/alami untuk ‎membantras radikal bebas agar tidak berkembang menjadi berbahaya. Namun, ‎pengaruh alam sekeliling seperti radiasi ultraviolet, kecemaran udara, gaya hidup kurang sihat seperti kebiasaan memakan “junk food” dan merokok, membuat ‎sistem pertahanan tubuh kecundang apabila menghadapi radikal bebas yang berjumlah besar. ‎Dengan memakan jenis makanan yang tinggi nilai anti-oksidan, seperti rempah kayu manis, dapat membantu tubuh ‎membebaskan dari ketularan radikal bebas yang berbahaya. ‎ 

4.‎ Pengawalan Kandungan Gula ‎ & Penyakit Kencing Manis

Sejenis lagi minyak esential yang aktif terdapat di dalam kulit kayu manis ialah “methyl ‎hydroxychalcone polymer” (MHCP). ‎Minyak jenis ini sangat berkesan dalam mengawal kadar kandungan gula dan juga menurunkan ‎kadar kolestrol di dalam darah. ‎

Menurut kajian dari pusat permakanan USDA Human Nutrition Research Center, kulit kayu ‎manis bertindak membantu insulin dalam metabolisma glukos di dalam tubuh. Unsur lain yang ‎terdapat di dalam kulit kayu manis ialah gerombolan "catechin/epicatechin oligomers" yang juga membantu ‎insulin untuk metabolisma glukos sebanyak 20 kali ganda. ‎Dengan demikian, kulit kayu manis menambahkan kemampuan insulin untuk memecahkan lemak menjadi glukos, mempertingkatkan pengeluaran glukos dari tubuh dan ‎mengawal kandungan gula di dalam darah.  Oleh yang demikian, kulit kayu manis boleh digunakan sebagai bahan makanan yang mengawal penyakit kencing ‎manis. Oleh kerana penyakit kencing manis adalah suatu penyakit yang sangat berbahaya, ‎sesuatu yang dapat mengawal keparahannya adalah penting. Dengan mengambil sebagai ‎makanan ½ - ¾ sudu teh serbuk kayu manis pada setiap kali makan dapat membantu ‎mengawal kandungan gula di dalam darah. Justru, kesan kayu manis pada insulin ini sangat ‎berguna pada pesakit kencing manis, meskipun Jenis 2. 


Menurut satu kajian yang telah disiarkan pada tahun 2003 di dalam jurnal perubatan ‎‎“Diabetes Care”, 6 pesakit Kencing Manis Jenis 2 di beri makan serbuk kayu manis, dos sebanyak ‎‎1,3, atau 6 gram pil serbuk kayu manis (bersamaan ¼ - 1 sudu teh) setiap hari. Selepas 40 hari, ‎hasil ujian menunjukkan ketiga-tiga dos tersebut telah menurunkan kandungan gula di dalam ‎darah dari 18% - 29%, lemak triglycerides menurun sebanyak 23% - 30%, kolestrol LDL bahaya menurun sebanyak 7% - ‎‎27%, dan keseluruhan kolestrol menurun sebanyak 12% - 26%.

Para pengkaji juga merumuskan bahawa ‎permakanan kayu manis oleh pesakit Kencing Manis Jenis 2 dapat mengurangkan risiko ‎berkaitan dengan masalah sakit jantung. ‎
5.‎ Kalsium dan Serat Kulit Kayu Manis Menyihatkan Usus Pencernaan Dan Melindungi ‎Dari Penyakit Jantung

Di samping minyak-minyak esential yang bermanfaat, kulit kayu manis juga memiliki sumber zat galian manganese, besi ‎dan kalsium.

Serat kulit kayu manis juga bermanfaat untuk kesihatan.

Gandingan kalsium dan serat ini adalah penting ‎dalam membantu merawat berbagai jenis penyakit. Kalsium dan serat boleh memerangkap garam hempedu ‎dan mengeluarkannya dari tubuh. Dengan mengeluarkan garam hempedu dari tubuh, serat ‎membantu melindungi sel-sel usus besar dari kerosakan disebabkan oleh garam hempedu. Dengan ‎demikian, mengurangkan risiko kanser usus.

Juga, apabila garam hempedu dikeluarkan oleh serat, tubuh ‎terpaksa menggunakan kolestrol untuk menghasilkan hempedu yang baru. Dengan cara ini, kadar kolestrol ‎di dalam tubuh akan berkurangan. Keadaan ini membantu mengurangkan masalah yang berkaitan dengan kadar ‎kolestrol tinggi; seperti masalah saluran darah yang berhubungan dengan jantung atau pun penyakit jantung. ‎

Kulit kayu manis juga bermanfaat kepada orang yang mempunyai masalah penghadaman. ‎

Seratnya dapat membantu meleraikan kekentalan sisa makanan di dalam usus yang menyebabkan derita sembelit dan kekejangan perut. Ia berkesan menghapus bakteria Escherichia coli (E. coli ‎bacterium) dan helicobacter pylori, bakteria yang menyebabkan gastrik atau ulser pada ‎usus. Juga bermanfaat untuk menghapus kuman-kuman bakteria yang menyebabkan cirit-birit. 

Kajian menunjukkan bahawa kulit kayu manis dapat merawat sebarang jangkitan pada ‎saluran-saluran yang berhubungan dengan pundi air kencing.

6.‎ Aroma Rempah Kayu Manis Menyegarkan Fungsi Otak ‎ 

Keharuman rempah kayu manis menyegarkan fungsi otak. ‎Satu kajian yang diterajui oleh Dr. P. Zoladz dan disiarkan pada April 24, 2004, dalam pertemuan "Association for Chemoreception Sciences, Sarasota, FL, USA", menunjukkan ‎bahawa dengan hanya mengunyah chewing gum berperisa kayu manis atau dengan menghidu rempah ‎kayu manis, boleh meningkatkan proses pembelajaran dan pemahaman seseorang.


Secara ‎khususnya, kecerdasan minda berkembang di aspek proses perhatian, pemusatan dan ingatan. Ingatan minda menjadi lebih cemerlang pada pengecaman objek-objek yang di pandang, ingatan pada data-data yang telah dilalui dan dialami, ‎kepantasan minda berfikir sewaktu bekerja melibatkan program komputer. ‎

‎Justru, rempah kayu manis adalah baik untuk orang yang menderita nyanyuk. 

7.‎ Mengurangkan Kesakitan Penyakit “Arthritis” Kulit kayu manis, apabila di campur dengan madu lebah, boleh mengurangkan kesakitan yang ‎dideritai oleh pesakit arthritis.


Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2009 oleh di Universiti ‎Copenhagen, di mana setiap pesakit yang terlibat di beri makan 1 sudu-teh madu lebah bersama ‎‎½ suu-teh serbuk kayu manis, setiap pagi sebelum sarapan, telah menunjukkan kekurangan ‎kesakitan pada penyakit arthritis.

Salah satu sebab ialah kulit kayu manis mempunyai ciri-ciri ‎anti-keradangan, menjadikan sendi-sendi dan kekejangan otot-otot menjadi berkurangan. ‎


sumber

Post a Comment

1 Comments

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)