Masalah Penglihatan

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُMATA adalah organ deria yang membolehkan manusia melihat dan menikmati keindahan alam.
Penglihatan merupakan deria yang amat penting untuk perkembangan kepada kanak-kanak kerana 80 peratus daripada yang dipelajari oleh kanak-kanak adalah melalui penglihatan. Kecacatan penglihatan boleh terjadi pada pelbagai peringkat usia dengan tahap gangguan yang berbeza-beza.
Kanak-kanak yang diketegorikan sebagai mempunyai masalah penglihatan jika kerosakan penglihatan tersebut tidak dapat diperbetulkan dan menganggu pembelajaran.
Ada 2 definisi masalah penglihatan
Dari Segi Perundangan
Definisi masalah penglihatan melibatkan penilaian ketajaman penglihatan dan medan penglihatan seseorang. Bacaan ketajaman penglihatan akan membezakan seseorang, sama ada dia buta atau kabur penglihatan
Dari Segi Pendidikan
Dari segi pendidikan masalah penglihatan bermaksud sekumpulan kanak-kanak yang memerlukan pendidikan khas kerana masalah penglihatan.
Klasifikasi masalah penglihatan boleh dibahagikan kepada dua iaitu:
(a) Kategori low vision (penglihatan terhad)
  • Kategori low vision juga dikenali sebagai penglihatan terhad. Penglihatan kurang daripada 6/18 sehingga persepsi cahaya pada mata yang terbaik ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 darjah sesudah rawatan ataupun pembetulan biasa. Individu dengan penglihatan terhad dapat melakukan tugas seharian menggunakan deria penglihatan.
(b) Kategori blind (buta)
  • Biasanya penglihatan kurang daripada 3/60 pada mata yang terbaik, ataupun medan penglihatan kurang daripada 10 darjah setelah menerima rawatan ataupun pembetulan biasa.

FUNGSI SETIAP BAHAGIAN MATA.
SKLERA (sclera)
mempunyai ciri-ciri iaitu lapisan putih yang kuat,Memegang bentuk mata,dan berfungsi untuk melindungi mata.
KORNEA (cornea)
mempunyai ciri-ciri iaitu membran lut cahaya (translucent) sklera, pada bahagian depan mata.dan berfungsi untuk membenarkan cahaya masuk ke dalam mata dan memfokus cahaya pada retina.
KOROID (choroid)
Mempunyai ciri-ciri iaitu lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah.dan berfungsi untuk membekal oksigen dan makanan kepada mata dan menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata.
KONJUNKTIVA (conjunctiva)
Mempunyai ciri-ciri iaitu lapisan epitelium pada depan mata.dan berfungsi untuk melindungi kornea.
IRIS
mempunyai ciri-ciri iaitu lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata.dan berfungsi untuk menentukan warna mata dan mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata.
ANAK MATA (pupil)
Mempunyai ciri-ciri iaitu bukaan kecil pada depan mata.dan berfungsi untuk membenarkan cahaya memasuki mata.
KANTA MATA (lens)
Mempunyai ciri-ciri iaitu Kanta cembung yang lut sinar dan elastik.dan berfungsi untuk membias dan menfokus cahaya pada retina.
OTOT SILIA (ciliary muscle)
Mempunyai ciri-ciri iaitu otot yang membentang dari koroid.dan berfungsi untuk mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah.
LIGAMEN GANTUNG (supportive ligament)
Mempunyai ciri-ciri iaitu satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen.dan berfungsi untuk menyokong dan memegang kanta pada tempatnya
GELEMACA (vitreous humour)
Mempunyai ciri-ciri iaitu bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata.dan berfungsi untuk mengekalkan bentuk mata,menyerakkan dan memfokus imej pada retina,dan bertindak sebagai penyerap getaran pada mata.
GELEMAIR (aqueous humour)
Mempunyai ciri-ciri iaitu cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata.dan berfungsi untuk membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata.
SARAF OPTIK (optic nerve)
Mempunyai ciri-ciri iaitu sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak.dan berfungsi untuk menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan.
RETINA
Mempunyai ciri-ciri iaitu lapisan sel yang peka kepada cahaya.Dan berfungsi untuk mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls.
(A) bintik kuning(yellow spot)
Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya.Dan berfungsi untuk kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya dan imej objek yang dilihat difokus disini.
(B) bintik buta(blind spot)
Titik melalui saraf optik, yang keluar dari retina, dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya.Dan berfungsi untuk kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya dan imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan.
Sumber : Haddahayata

Post a Comment

2 Comments

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)