Kebaikan Lidah Buaya untuk Kesihatan

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُwah.. banyak sungguh kebaikan lidah buaya ni kan? bukan hanya pada wajah muka dan rambut, malah kepada kesihatan juga! Jom baca! :)

1. Membantu menyembuhkan masalah pencernaan


Jus lidah buaya membantu banyak dalam menyahtoksik dan meningkatkan proses pencernaan. Jus dan gel aloe vera membantu dalam memerangi sembelit, masalah dalam usus, mulas dan masalah dalam saluran pencernaan lainnya, kerana aloe vera merupakan ubat cuci perut yang baik.

2. Membantu meningkatkan sistem pertahanan tubuh

Tanaman lidah buaya merupakan sumber yang kaya akan vitamin seperti Vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, dan E, asam folat, dan Niacin. Jadi, konsumsi lidah buaya setiap hari mampu meningkatkan sistem pertahanan tubuh sehingga melindungi Anda dari segala jenis masalah oksid.

3. Membantu mengawal diabetes

Lidah buaya bila dikonsumsi baik dalam bentuk jus atau gel, berfungsi sebagai ubat tradisional untuk mengubati diabetes, kerana membantu dalam menjaga kadar gula darah.

Melihat begitu banyak manfaat tanaman lidah buaya ini, sudah sewajarnya jika kita mulai menanam tanaman ini di teras rumah. Selain sebagai tanaman hias, suatu masa nanti boleh digunakan sebagai ubat tradisional.

Sumber sepenuhnya drpd ManfaatnyaSehat, dan ditranslate oleh Mohd Noor Shawal.

Post a Comment

0 Comments