Tambang Baru LRT dan Monorel Disember 2015

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Pihak Prasarana Malaysia yang mengendalikan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya, LRT Laluan Ampang dan Monorel KL, telah umumkan struktur kadar tambang yang baru berkuat kuasa 2 Disember ini. Menerusi struktur tambang baru LRT dan Monorel, pengguna akan merasai samada kenaikan atau penurunan tambang untuk destinasi tertentu. Malah, ada kadar tambang tersebut tidak alami apa-apa perbezaan.

Untuk masa sekarang, kadar tambang yang dikenakan untuk ketiga-tiga perkhidmatan rail oleh Prasarana menggunakan kaedah yang berbeza-beza. Maka, untuk kadar tambang yang lebih adil, pihak Prasarana memperkenalkan struktur baru kadar tambang yang diselaraskan untuk semua perhidmatan rail, iaitu berlandaskan kepada jarak perjalanan.

Struktur Kadar Tambang Baru LRT dan KL Monorel Mulai 2 Disember 2015

Kadar Tambang Baru LRT Monorel Disember 2015
(klik untuk besar)

Di bawah struktur tambang baru, para penumpang akan dikenakan bayaran masuk atau 'flag fall' ditambah dengan jarak perjalanan sebenar, yang kemudiannya didarab dengan kadar yang berpadanan. Kadar yang dikenakan ini akan berkurangan apabila jarak perjalanan semakin jauh.

Tambang LRT dan KL Monorel Dengan Lebih Penjimatan


Untuk lebih penjimatan menerusi kadar tambang baru ini, pengguna dan para penumpang disarankan unuk menggunakan mekanisma pembayaran tanpa tunai (cashless). Penumpang yang menggunakan mod pembayaran tanpa tunai atau 'cashless' ini akan menikmati diskaun untuk jarak perjalanan berbanding dengan mereka yang membeli token untuk pembayaran tunai pada setiap perjalanan.

Diskaun kadar tambang akan diberikan khas untuk pengguna-pengguna berikut:

MyRapid Smart 7 Mingguan

  • 18% - 26 % diskaun untuk kadar perjalanan berdasarkan jarak.
  • Baki boleh bawa ke hadapan.
  • RM2.50 satu kad.

MyRapid Smart 30 Bulanan

  • 20% - 35% diskaun untuk kadar perjalanan berdasarkan jarak.
  • RM10.00 satu kad.
  • Baki boleh bawa ke hadapan.
Kedua-dua kad ini akan mula dijual mulai 15 November 2015 di semua Pejabat Perkhidmatan Pelanggan RapidKL di stesen-stesen LRT dan Monorel KL.

Diskaun 50%


Menerusi kadar tambang baru LRT dan Monorel mulai Disember 2015; warga emas, pelajar dan golongan OKU akan terus menikmati diskaun tambang sebanyak 50% daripada kadar tunai tambang.

Pengguna akan mengetahui kadar tambang baru LRT dan Monorel ini sebaik sahaja penyelarasan dilakukan, termasuklah juga kadar tambang untuk 12 stesen baru LRT Laluan Ampang yang telah mula beroperasi 31 Oktober 2015.


Tambang Percuma Sebulan LRT Sri Petaling - Kinrara BK5

Untuk kadar tambang semasa, anda boleh rujuk dan muat turun menerusi pautan ini - Kadar Tambang LRT dan Monorel - MyRapidPost a Comment

0 Comments